انواع جوش

جوشهای صورت و بدن به دو دسته اصلی التهابی و غیر التهابی تقسیم می‌شوند که این دو دسته خود زیر شاخه‌هایی دارند. ما در این بحث قصد داریم به جوش‌های غیر التهابی که با رواج بیشتری وجود دارند بپردازیم.

انواع جوش غیر التهابی

جوش‌های سرسفید و سرسیاه از انواع غیرالتهابی آکنه هستند. آنها خفیف‌ترین نوع جوش به حساب می‌آیند. جوش‌های غیرالتهابی معمولا ورم نمی‌کنند و چندان دردناک نیستند و به ندرت ممکن است آثار و بقایای آتروفیک روی پوست باقی بگذارند.

جوش یا آکنه سر سفید

جوش های سر سفید همان کمدون‌های بسته‌ای هستند که معمولاً به شکل نقاط یا برآمدگی‌های کوچک سفید رنگ روی پوست دیده می‌شوند. این جوش‌ها معمولاً از یک مرکز گرد سفید و هاله‌ای قرمز رنگ در اطراف تشکیل شده‌اند. گاهی‌اوقات ممکن است تار مویی از مرکز جوش سرسفید بیرون بزند، یا چنین به‌ نظر برسد که یک تار مو درون جوش گیر کرده است. پوست اطراف جوش سرسفید ممکن است سفت یا چروک به‌ نظر برسد، به‌خصوص وقتی که جوش بزرگ یا خیلی برآمده باشد. از محاسن این جوش‌ها آن است که اغلب پس از بهبود ردی از خودش به‌جای نمی‌گذارد.

جوش یا آکنه سر سیاه

یکی از انواع رایج جوش‌های صورت و بدن، آکنه سرسیاه است که در اصطلاح پزشکی به آنها کمدون‌های باز نیز می‌گویند. آنها نقاط کوچک سیاه‌ یا تیره‌ رنگی هستند که کمی برآمده به نظر می‌رسند. پوست اطراف جوش سرسیاه بر خلاف آکنه سر سفید، معمولاً ظاهری عادی دارد، ولی مرکز جوش سرسیاه از اطراف آن تیره‌تر دیده می‌شود. این تغییر رنگ ناشی از آلودگی موجود در جوش نیست. جوش سرسیاه در واقع جوش سرسفیدی است که باز شده‌. هنگامی که محتویات یک جوش سرسفید در معرض هوا قرار می‌گیرد، تیره می‌شود و به جوش سر سیاه بدل می‌گردد.

درمان جوش یا آکنه در اصفهان ، دکتر رامین مدرسی

نکته مهم

جوش‌های غیر التهابی اگر دستکاری نشوند احتمال کمتری برای ایجاد اسکار دارند. همچنین ترکاندن جوش می‌تواند با تشکیل ندول، کیست، لکه های تیره رنگ و چاله و حفره‌های پوستی همراه باشد. به همین جهت اکیداً توصیه می‌کنیم؛ از دستکاری و ترکاندن جوشها، از هر نوعی که باشند خودداری کنید.

رعایت نکات موثر در بهبود و درمان جوش

درمان جوش برخلاف پیچیدگی‌هایی که در آن به نظر می‌رسد بسیار ساده است. تنها مشکلی که در درمان آکنه وجود دارد آن است که گاهی با استفاده از روشهای درمان دارویی ممکن است پس از قطع دارو جوش‌ها بازگردند. رعایت مواردی هم توسط خود شما به بهبود و کاهش آکنه کمک می‌نماید که عبارتند از:

  • شست شوی روزانه پوست صورت بر اساس نوع پوست و با استفاده از شوینده‌های مناسب
  • استحمام به موقع
  • اجتناب از شستشوی بیش از حد پوست و یا تحریک پوست
  • کاهش استرس
  • رعایت رژِیم غذایی مناسب با الگوی کاهش مصرف شیرینی جات و چربی و افزایش میوه‌ها و سبزیجات
  • نوشیدن مایعات و جلوگیرى از کم آب شدن بدن
  • پرهیز از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید و استفاده از ضد آفتاب مناسب
  • خودداری از دستکاری جوش‌ها

اینستاگرام دکتر رامین مدرسی

درمان های کلینیکال جوش

روشهای درمان موضعی جوش

با تجویز برخی آنتی بیوتیک‌ها و رتینوئیدها می‌توان آکنه را درمان نمود.

لایه بردارها

لایه ‌برداری شیمیایی در مقایسه با داروهایی چون رتینوئید ممکن است در درمان آکنه تاثیر بیشتری داشته باشد اما نتایج درمانی آنها موقتی است. نتایج حاصل از درمان آکنه با لایه‌برداری شیمیایی اغلب خوب بوده و برخی از مطالعات نشان داده که با چند جلسه لایه ‌بردای تقریبا 50% آکنه‌ها برطرف می‌شوند.

لیزر

لیزر و درمان‌های نوری از پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌های درمانی آکنه هستند. یکی از جدیدترین درمان‌ها در این زمینه شامل درمان در قالب نور شدید پالس و یا آی ‌پی ‌ال (APL) است. در این روش نور به انرژی گرمایی تبدیل می‌شود، پوست تحت حرارت و گرما قرار گرفته و موجب می‌شود غدد سباسه یا غدد چربی پوست بیش‌ از حد فعال شود. همزمان با این مرحله، چربی باقی مانده در عمق منافذ پوستی تخلیه می‌شوند.

با وجود اینکه در طی چند جلسه درمانی تعداد بسیاری از آکنه‌ها کاهش می‌یابند اما برای کسب نتایج مطلوب و رفع آکنه، معمولا پیشنهاد می‌شود که بیمار 4 تا 6 جلسه درمانی را در فواصل 2 تا 4 هفته سپری کند تا آکنه‌ها برای مدت طولانی‌ از روی پوست پاکسازی شوند. درمان جوش با لیزر بسیار لذت‌بخش، آرامش‌بخش و درعین حال کاملا بی‌خطر است. همانطور که در بالا اشاره شد مکانیسم کار با گرماست و ابزار دستی و مخصوص با سرعت روی قسمت‌های مختلف پوست حرکت می‌کند.

میکرودرم ابریژن پوست

میکرودرم ابریژن روش مناسبی برای درمان جوش‌های غیر التهابی می‌باشد. معمولا پیشنهاد می‌شود برای رسیدن به نتیجه مطلوب، درمان‌های میکرودرمی با درمان‌های پاکسازی پوست توام شوند. میکرودرم ابریژن نه ‌تنها برخی از آکنه‌ها خصوصا آکنه‌های ملتهب، آکنه‌های کیستی و پوستول‌ها را برطرف نمی‌کند بلکه موجب بدترشدن آن‌ها نیز می‌شود.

کریستال‌هایی که در میکرودرم ابریژن استفاده می‌شوند موجب تحریک پوست شده و از طرفی به‌ طورهمزمان سلول‌های مرده و عفونت‌هایی که موجب مسدود شدن منافذ پوست می‌گردند نیز تخلیه می‌کنند. در میکرودرم ابریژن، برای درمان آکنه به مکش بسیار قوی نیاز است تا تمام منافذ بسته باز شوند.